15.maj – Svetski dan porodice

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice, koji je pod sloganom „Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece“ prvi put obeležen 1994. godine. Svetski dan porodice obeležava se u cilju ohrabrivanja zemalja članica UN-a da konstantno delaju u pravcu osnaživanja porodice kao institucije.

Socijalna i ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa, pored ugrožavanja zdravlja, produbila je i ekonomske razlike tako što je mnoge porodice ostavila bez primanja ili sa umanjenim sredstvima. O ovoj temi porazgovarali smo sa Aleksandrom Jevtovićem, direktorom centra za Socijalni rad u Gornjem Milanovcu, koga smo pitali kakva je socijalna politika potrebna Srbiji danas u cilju očuvanja i opstanka porodice.

„Socijalnu politiku utvrđuje Vlada Republike Srbije i jedinica lokalne samouprave za teritoriju te lokalne samouprave. Centar za socijalni rad jedino što radi u tom domenu jeste da na zahtev jedinica lokalne samouprave dostavlja podatke i informacije kojima raspolaže kako bi oni koji donose odluke i koji sprovode i u utvrđuju socijalnu politiku mogli to da učine na teritoriji te jedinice lokalne samouprave o kojoj se radi“ – rekao je Jevtović.

Foto: Aleksandar Jevtović, direktor Centra za socijalni rad / Moravički Portal

U Konvenciji UN o pravima deteta stoji da je porodica „fundamentalna društvena grupa i prirodna sredina za razvoj i dobrobit svih svojih članova, posebno dece“. Tokom pandemije, u Srbiji je bio ukinut rad vrtića i škola, što je stvorilo velike problem unutar funkcionisanja porodice, jer su roditelji bili izloženi velikom pritisku, pokušavajući da balansiraju između radnih obaveza i brige o deci. Predlog Vlade da roditelji dece do 12 godina rade od kuće ili uopšte ne rade  uz redovnu platu ostao je na nivou preporuke i roditelji ipak nisu bili oslobođeni radne obaveze. Prema saznanjima Centra za socijalni rad, građani Gornjeg Milanovca nisu bili pogođeni ovom situacijom.

„Što se tiče zaposlenih u Centru za socijalni rad, koji su roditelji dece mlađe od 12 godina, oni su tokom vanrednog stanja radili od kuće u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije i instrukcijom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U toku vanrednog stanja, Centru za socijalni rad u Gornjem Milanovcu nije upućen niti jedan poziv građana koji bi ukazao na problem funkcionisanja porodice usled balansiranja radne obaveze koje imaju prema poslodavcima i čuvanja dece u situaciji kada su vrtići i škole prestali sa radom u tom periodu“ – objasnio je Jevtović.

Novi  Zakon o finansijskoj podršci porodicama stupio je na snagu 2018. godine. Prema statističkim podacima iz iste godine u trenutku rođenja bebe nezaposlena je svaka peta majka u Srbiji, a najveći broj nezaposlenih majki je u regionu Šumadije i Zapdne Srbije i to čak 22,9%.

„Taj zakon ne dotiče uopšte pitanje rada Centara za socijalni rad. Jedino za šta je Centar u skladu sa tim zakonom nadležan jeste da na zahtev jedinice lokalne samouprave koja vodi upravni postupak i odlučuje u upravnom postupku o ostvarivanju prava na roditeljski dodatak, na šta vi mislite, dostavi podatke službenih evidencija sa kojima raspolaže u pogledu prethodnog roditeljstva tog lica, i to je jedino što je vezano za rad Centra za socijalni rad u vezi ovog zakona“ – rekao je Jevtović.

Jevtović je pokušao da odgovori i na pitanje šta znači odgovorno roditeljstvo u situaciji socijalne i ekonomske krize društva i na koji način Centar za socijalni rad podstiče ovakvo ponašanje kod svojih korisnika, kao i koji su njihovi najčešći problemi.

„Odgovorno roditeljstvo podrazumeva obezbeđivanje uslova za pravilan rast i razvoj deteta, prepoznavanje i blagovremeno zadovoljavanje svih potreba deteta, podsticanje emocionalne stabilnosti, samopoštovanja kod deteta, obezbeđivanje bezbednosti i sigurnog života deteta u porodičnom okruženju. Centar za socijalni rad pruža materijalnu podršku, zatim posreduje u porodičnim odnosima i pruža savetodavne usluge u pogledu roditeljstva. Naši korisnici su i pojedinci i porodice. Najčešći problemi su disfunkcionalnost u porodičnim odnosima, zatim postupci u brakorazvodnim parnicama kada Centar za socijalni rad na zahtev Suda dostavlja nalaz i mišljenje u pogledu poveravanja dece kod jendog od roditelja i porodično nasilje. To predstavlja samo jedan mali deo onoga što Centar za socijalni rad obavlja u cilju pomoći i zaštite porodice.“– rekao je Jevtović.

Inače, Centar za socijalni rad je nedavno dobio uputstvo od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vezano za organizaciju promocije odgovornog roditeljstva i trenutno radi na planiranju aktivnosti realizacije ove promocije.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *