12. maj – Međunarodni dan medicinskih sestara

Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se u celom svetu svake godine obeležava 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Pojava i širenje do sada nepoznatog virusa podsetila je sve svetske lidere i sve ljude širom sveta na kritičnu ulogu zdravstvenih radnika koji su u proteklom periodu bili na prvoj liniji odbrane od Kovida 19. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 2020. godinu Godinom medicinskih sestara i babica i sa svojim partnerima, ove godine, doneće niz preporuka za jačanje zdravstvenih sistema koje bi donosioci odluka u zemljama širom sveta trebalo da slede primenjujući konkretne mere, kako bi se postigli nacionalni i globalni ciljevi koji se odnose na univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom.

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, posetili smo Dom zdravlja Gornji Milanovac, gde smo razgovarali sa glavnom sestrom Jasminkom Topalović, koja je svim koleginicama i kolegama čestitala ovaj dan i poželela im uspeh na svakom životnom polju.

„Medicinske sestre su glavna spona između pacijenata i lekara i imaju jednu jako važnu ulogu u zdravstvenom sistemu. To često nije prepoznato od strane pacijenata, a nekada ni od struke, ne bežim od toga. Iza nas je ostao jedan buran period gde smo bili suočeni sa protivnikom o kome nismo znali baš puno i bio je to jako veliki izazov za nas. Sad mogu slobodno da kažem da je taj period skoro sasvim iza nas. Ne znam ko je pobedio, ali znam da smo svi dali ogroman doprinos u ovoj bici“ – rekla je Jasminka Topalović. Ona se zahvalila svim svojim kolegama za žrtvu koju su podneli tokom epidemije rekavši da je sada uverena da je njihov doprinos mnogo vidljiviji kako među pacijentima, tako i među strukom.

Jasminka Topalović, glavna medicinska sestra Doma zdravlja Gornji Milanovac / Foto: Moravički Portal

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 31. marta donela odluku da zdravstvenim radnicima poveća plate za 10%.

„Neosporno je da zdravstveni radnici zaslužuju mnogo više i nakon ovog povećanja, potrebno nam je, jer negde smo skrenuti u stranu, zapostavljeni, ali lepo je, kada u situaciji u kojoj smo se našli, možda je grubo da kažem, u jednom trenutku beznađa i velike neizvesnosti za sve nas, da je neko prstom pokazao na nas, u pozitivnom smislu, i prepoznao da smo dali svoj maksimum i suočili se sa pandemijom, te da je pošteno da budemo nagrađeni za taj svoj trud i rad kome smo se nesebično davali“ – rekla je Jasminka Topalović.

U situaciji kada je čitavo stanovništvo bilo uplašeno, zanimljivo nam je bilo čuti i kako su se medicinski radnici suočili sa strahom od ove zarazne bolesti.

„Normalno je da strah postoji, ali strah medicinska sestra ne sme da pokaže. Korisno je da ga bude svesna, ali ne sme da ga ispolji u svom radu sa pacijentom. Ako bi pacijent prepoznao strah kod medicinske sestre, kod lekara ili bilo kog zdravstvenog radnika, ne znam kakav bi efekat lečenja bio, nisam baš sigurna u pozitivan ishod“ – objasnila je Jasminka Topalović.

Ona je prokomentarisala i aplauz podrške koji su građani Srbije nakon proglašenja vanrednog stanja svako veče u 20 sati upućivali medicinskim radnicima.

„Bilo je dirljivo. To je sve što mogu da kažem. Zaista lep gest, hvala vam“ – rekla je Jasminka Topalović.

Direktor Doma zdravlja Dr Aleksandar Čivović, čestitao je svojim kolegama, medicinskim sestrama i tehničarima današnji dan.

„Ako vam kažem da od 200 zaposlenih sigurno dve trećine čine medicinske sestre, to govori o njihovom značaju za jednu zdravstvenu ustanovu i generalno za zdravstveni sistem. Svakako su medicinske sestre i tehničari nezaobilazni i kao saradnici i kao karika u ovom lancu zdravstva svuda u svetu, a kod nas naročito, pošto je populacija sve više upućena na zdravstvo i zdravstveni sitem. Bez njih kao saradnika nemoguće je da lekar završi svoj posao onako kako treba i kako se od njega očekuje, a sa druge strane, jako su bitna karika kada su u pitanju osećanja pacijenta i njegovo zadovoljstvo pri komunikaciji, u krajnjoj liniji između lekara i pacijenta, gde je sestra jako bitan faktor“ – rekao je dr Čivović.

On je posebno pohvalio rad sestara na intenzivnoj nezi, na Grudnom odeljenju i neurologiji, gde su bili smeštani pozitivni pacijenti, kao i rad sestara u Kovid ambulantama i bolnicama.On se svim kolegama još jednom zahvalio na požrtvovanosti tokom prethodnog perioda podsećajući da je biti medicinski radnik zaista jedan plemeniti poziv.

Aleksandar Čivović, direktor Doma zdravlja Gornji Milanovac / Foto: Moravički Portal

„Mislim da je privilegija biti zdravstveni radnik, jer ste u prilici da pomognete čoveku i da osetite koliko je to blagodatno i blagorodno kada vi olakšate nekom muku i učinite dobro delo“ – rekao je dr Čivović.

Građani Srbije disciplinovanom upotrebom zaštitnih sredstava takođe su u velikoj meri pomogli u sprečavanju širenja ove zaraze, a preporuka je da to čine do samog kraja epidemije.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *