116 prijavljenih slučajeva nasilja od početka godine

Posebnu pažnju u toku epidemiološke situacije zavređuje pitanje nasilja. Članovi porodica sa nesređenim odnosima bili su i u toku vanrednog stanja više izloženi riziku od potencijalnih nasilnih rešavanja konflikata. U Centru za Socijalni rad u Gornjem Milanovcu saznali smo da je, u odnosu na prethodnu godinu u ovo vreme, broj prijava nasilja na teritoriji naše opštine znatno smanjen.

Jelena Sarić, psiholog Centra za Socijalni rad u Gornjem Milanovcu
Jelena Sarić, psiholog Centra za Socijalni rad u Gornjem Milanovcu

Od kada je uvedeno vanredno stanje očekivali smo povećan broj prijava, ali se dogodilo zatišje u toku tih meseci. Bilo je manje prijava, ne samo u Centru za socijalni rad, već na nivou grada. U prvom mesecu po ukidanju vanrednog stanja došlo je do porasta, ali se to opet vratilo na neku statistiku iz prethodne godine, čak je manje prijavljenih slučajeva nego u 2019.godini-rekla je Jelena Sarić, psiholog Centra za Socijalni rad u Gornjem Milanovcu.

Na području gornjomilanovačke opštine od početka godine ukupno je prijavljeno 116 slučajeva nasilja. Od toga je za vreme vanrednog stanja bilo 14 prijava. Najčešće se prijavljuje partnersko nasilje, dok se beleži najmanji broj slučajeva nasilja nad decom.U odnosu na 2019.godinu, kada je evidentirano 177 prijava, primećen je manji broj poziva i obraćanja za pomoć Centru za socijalni rad.

Ostaje pitanje da li je nedaća sa korona virusom koja je zadesila čitav svet osvestila ljude i navela ih da preispitaju sebe i svoje životne prioritete, pa samim tim uticala i na smanjenje nasilnog ponašanja, ili su žrtve pod dodatnim strahom i pritiskom obeshrabrene da potraže podršku i pomoć. Nadamo se da smanjen broj prijava zaista znači da je u padu i realan broj nasilnih ispada prema bližnjima.

Podsećamo sve građane koji dožive bilo kakav vid nasilja, ili ga primete, da su usluge Centra za socijalni rad od 1.juna dostupne 24 sata dnevno.

Moravički Portal / Katarina Srećković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.